– en verden til fælles
Selvom man både kulturelt og geografisk er vokset op i to forskellige verdener kan man sagtens have en masse til fælles – især hvis man er jævnaldrende.
20-årige Line Nibe tøver i hvert fald ikke med at beskrive forholdet mellem hende og hendes netværksven, Tesfalem fra Eritrea som ”en ung relation”.
– Den er ikke er så struktureret, men mere afslappet og lystbetonet, siger hun.
Det er godt et år siden, hun blev netværksperson for 22-årige Tesfalem, som er her sammen med størstedelen af sin familie men ønskede at møde jævnaldrende dansker. Dengang gik hun ind i det for at få en god ven – og det har hun 100 procent fået.
Line betegner deres netværksrelation som forholdsvis afslappet. Selvfølgelig hjælper hun som hans netværksperson også med at blive bedre til dansk- Hun fortæller også, at han altid lige har en mail eller lignende med, som han gerne vil hjælp til at forstå med til deres møder eller medbringer sine lektier fra sprogcentret. Han har også allerede bedt om hendes hjælp til sin kommende danskeksamen i december, uddyber hun.
Men for det meste mødes de inde i Aalborg centrum og besøger forskellige steder, hvor man få sig en hyggelig oplevelse og snakke sammen – det kan være alt fra at drikke en kop kaffe sammen til at mødes over et spil bordfodbold på Café Victoria en lørdag aften.
Det skal helst være billige eller gratis ting, som de foretager sig, forklarer Line – et råd som hun har fået fra styregruppen bag Netværksaktiviteten inden deres første møde.
Man skal være opmærksom på at man ikke skal tingene for personligt, hvis man møder modstand eller udfordringer som netværksperson. Det er en naturlig del af det, erfarer Line. Man kan også turde at kede sig i en hinandens selskab – det skal der være plads, det hun også selv kunnet mærke, at de indimellem har gjort i deres møder, fortæller hun. Sådan er det i et venskab og i en relation mellem mennesker, mener hun – Se sådan på det, at jeres relation er unik og mærk efter. Man skal kunne acceptere, at mennesker er forskellige, uanset hvor de kommer fra, mener hun.
Det som hun føler, at hun har lært af Tesfalem er at turde og være bedre til direkte at turde og udtrykke sin glæde over en anden persons samvær.
– Det er dejligt at møde en smittende og positiv attitude fra en ven. Man bliver samtidig glad på den anden person vegne, når han finder en lejlighed, og når han lære at cykle med hjælp fra dig, og næste gang viser sig at kunne det til fulde – at se hans hurtige reaktion og lyst til at ville og lære, som hun siger. Venskabet med Tesfalem har givet mig rigtig meget igen, slutter hun af.