– Jeg har en familie hjemme i Syrien, og nu har jeg også en ny familie her i Danmark. 20-årige Malaz smiler ved tanken om den modtagelse han selv har fået, siden han for godt et år siden fik en netværksfamilie i form af Lotte Damsgaard Mortensen og hendes familie. (som du tidligere har mødt herinde)
Og den unge syrer er ikke i tvivl om, hvorfor det er så vigtigt at komme i kontakt med en dansk familie.
– Jeg har boet mange steder før Danmark, og jeg ved godt, hvordan det er svært at flytte til et nyt land. Du kender ikke nogen, og det er en god idé at kende nogen fra det land, du bor i – for hjælp til mange ting som sprog og kultur. Det er derfor rigtig svært, når du kender ikke nogen, hvor du bor, fortæller han.
– Lotte og hendes familie hjælper mig rigtig meget, understreger han.
Malaz ønskede sig en dansk netværksfamilie i sit liv i Danmark til at hjælpe ham med mange ting i hverdagen, fordi han allerede i en alder af 16 flygtede alene fra Syrien og siden har boet i flere lande, indtil han sidste år kom her til Danmark.
Og for ham har matchet være perfekt.
– Hvis der er nogen, der spørger mig fra Syrien eller udenfor Danmark – Kender du nogen i Danmark? – Siger jeg ja, jeg har familie i Danmark. Fordi jeg synes, at hvis jeg siger, at jeg kender en kontaktperson, så er det ikke beskrivende nok. Vi startede måske som kontaktpersoner, men vi ender med at blive som en rigtig familie.
Han fortæller, at han faktisk har boet hos familien i op til fire måneder, da han ventede på en lejlighed, uden at det egentlig helt er gået op for Lotte, at han faktisk boede hos dem i så lang en periode.
Nu bor han i lejlighed med en kammerat, men alligevel overnatter han stadigvæk indimellem hos familien, ligesom han tit kommer forbi til en kop kaffe og bliver og spiser.
Til gengæld er han også altid klar til at hjælpe til og gøre tjenester for sin nye familie.
– Jeg kan godt hjælpe. Du hjælper mig, men der er også mange ting, som jeg godt kan hjælpe med, og alle mennesker der kommer fra Syrien eller andre lande, de kan godt hjælpe med mange ting… Det handler bare om at turde at spørge om hjælp, understreger Malaz.
Malaz nu er i gang selv med at engagere sig i frivilligt arbejde, i forlængelse af at hans netværksperson Lotte har gjort ham opmærksom på, at der sidder nogle uledsagede flygtningebørn i Vestre Thorup. Derfor overvejer Malaz nu stærkt at gå ind og hjælpe dem et par dage om måneden og tage op og lave noget med dem, og måske har han også nogle kammerater, der vil bruge noget tid på og at lave nogle ting sammen med de her børn. Som Malaz selv siger
– Jeg kan hjælpe både flygtninge og danskere– Always we can help. Når en dansker hjælper en flygtning, vil han eller hun også hjælpe tilbage – det er jeg helt sikker på.
Malaz mener, at det er vigtigt, at man ikke generaliserer mennesker, fordi de kommer fra samme land – at man ikke tror, at syrere er ens, fordi de deler samme nationalitet. Det mener han er en vigtig pointe at få sagt højt – en erfaring som han gerne vil give videre til andre, som overvejer at blive netværksperson for en flygtning
– Mennesker er forskellige, og folk fra det samme land også er forskellige, fordi der er kæmpe forskel på, hvor i Syrien man kommer fra, om det er fra en lille by, fra landet eller fra Damaskus, ligesom ens familieforhold og opvækst og baggrund har stor betydning for, hvem man er, forklarer Malaz.